Verlies
Een diep gevoel van verlies.
Terwijl je juist wil vasthouden aan al je zekerheden.
Maar je weet dat dat niet helpt.
Je moet loslaten.
Je werk, je partner, je kind, je gezondheid.
En dan kun je nog maar één ding doen.
Rouwen.
Om daarna opnieuw te beginnen.
Aarzelend.
Stapje voor stapje.
Nog wat wankel.
" Als we de kracht en moed hebben om onszelf met onze emoties te confronteren en ze als een deel van ons te zien, dan kunnen we onze onverwerkte zaken verwerken en een voller en gelukkiger leven leiden".
Elisabeth( Kubler Ross)
Verlies - het is een van de ingrijpendste gebeurtenissen in je leven. Vroeg of laat krijg je er mee te maken. Je verliest een dierbare, of je gezondheid, of je werk... en dat is zo ingrijpend dat je hele leven tot stilstand lijkt te komen.
Verlies kan gepaard gaan met veel emotionele reacties - je hebt tenslotte afscheid genomen zonder dat zelf te willen. Je bent boos, of verdrietig - of beide. Vaak ook angstig - het lijkt alsof je de controle hebt verloren.
Al deze emoties zijn volstrekt normaal. Maar je moet er wel doorheen. Het is heel belangrijk om de emoties niet te ontwijken, maar het rouwproces dat bij verlies komt kijken aan te gaan. Rouw is noodzakelijk om verlies te kunnen verwerken - zonder rouwproces kan verlies je levensgeluk behoorlijk verstoren.
Hoe leer je rouwen? Hoe ga je om met deze emoties?
Ans Nijman heeft ruime expertise in rouwverwerking volgens de Elisabeth Kubler Ross methode. Elisabeth Kubler Ross was een beroemde Zwitsere arts/psychiater, die talloze boeken over stervensbegeleiding en rouwverwerking schreef. Haar methode is internationaal erkend en houdt onder andere in dat er actief aandacht geschonken wordt aan de emoties die bij verlies de kop opsteken: "het verwerken van onafgemaakte zaken", zoals zij dit zelf altijd zo mooi omschreef. Zodra je deze emoties daadwerkelijk toelaat kunnen ze je helpen om het verwerkingsproces te doorlopen en je uiteindelijk zelfs helen. Maar er zijn meer zaken, die een rol spelen bij rouw- en verliesverwerking. Deze zaken ga ik samen met jou onderzoeken. Je zult leren dat rouwen een natuurlijke reactie is op verlies; dat dit proces geleidelijk gaat en dat iedereen het op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo doet.
De begeleiding is er op gericht dat je zelf weer in staat bent om in eigen beweging te komen – en je krijgt de ruggensteun die je daarbij nodig hebt.
Indien noodzakelijk kunnen afspraken ook thuis plaatsvinden.